Darmowa wycena

Szybki kontakt

Průvodce, jak chránit střechu v zimě

Probíhající zimní období je zásadní z hlediska bezpečnosti rozsáhlých zařízení v důsledku sněžení. V roce 2006 to byl sníh na střeše, který byl jednou z přímých příčin největší stavební katastrofy v Polsku – zhroucení střechy haly ICC.

Piotr Możwiło, odborník na sledování statického zatížení v Prospectu, radí, jak zajistit bezpečnost budov během zimy.

Kdo by se měl postarat o problémy spojené se systematickým odstraňováním sněhu ze střech budov?

Problematika povinnosti odstraňovat přebytečný sníh ze střechy, jakož i povinnost udržovat zařízení ve správném technickém stavu, je uvedena ve Sbírce zákonů z roku 1994 č. 89, položka 414 Zákon ze dne 7. července 1994 – stavební zákon, konkrétněji článek 91a. Vlastník nebo správce zařízení je povinen zajistit jeho bezpečné používání, mimo jiné v případě silného větru nebo silného sněžení.

Jak zjistit, zda je sněhová pokrývka tak silná, že střecha potřebuje čištění?

Většina nově vybudovaných zařízení ve fázi projektování a výstavby má plán jak odpratávání sněhu, tak neustálého sledování statického zatížení na základě přípustné pevnosti stavební konstrukce. Tyto předpoklady definují maximální přípustnou hmotnost sněhu, která může být na každém metru čtverečním střechy. V Polsku existují čtyři sněhové zóny, které definují přípustné množství sněhu na metr čtvereční. V první zóně je přibližná hmotnost 71 kg na metr2, ve druhé přibližně 91 kg na metr2, ve třetí zóně je to 112 kg na metr2. Čtvrtá zóna umožňuje vyšší zatížení.

Existují v Polsku kvůli rozdělení do sněhových zón nějaké oblasti, kde jsou objekty obzvláště náchylné ke zhroucení v důsledku tlaku sněhu?

Je to správně. V některých vojvodstvích by během zimy měla být kvůli intenzivnějším srážkám věnována zvláštní pozornost střešní konstrukci. Jedná se o oblasti jižního Malopolska, jižního Podkarpatska a jižní části Dolního Slezska. V případě zón lze v šířce až 5 km od hranic sněhových zón sbírat zatížení z jakékoli sousední zóny.

Existuje nějaký jiný způsob, jak zjistit, kdy se má začít s odklízením sněhu ze střechy?

V případě samostatného stanovení hmotnosti nebo tloušťky sněhové pokrývky nebo po provedení výše uvedených výpočtů se doporučuje, aby rozhodnutí zahájit činnosti odstraňování sněhu bylo učiněno dostatečně včas, tj. Před dosažením nebo překročením povolené normy. Získáte tak čas na provedení služeb odstraňování sněhu pro celou nebo část střechy. Většina správců nebo správců zařízení bohužel rozhoduje o nutnosti odklízení sněhu pouze na základě měření tloušťky sněhové pokrývky. Samotná tloušťka není jediným určujícím činitelem, který by měl určovat okamžik zahájení postupů zaměřených na odstranění zbytkové vrstvy sněhu. Objemová hmotnost závisí na době sněhové pokrývky, teplotě vzduchu a podkladu, vlhkosti vzduchu. Stanovení tloušťky krytu ve vztahu k hmotnosti lze tedy brát pouze jako odhad takto:

Pásmo I II III IV
      Gk/m 0,29 0,37 0,45 *
      *Charakteristická tloušťka sněhové pokrývky v zóně IV se pohybuje od 0,37 m na hranici pásma do asi 2,5 m ve vrcholových částech hor.

gk – charakteristická tloušťka sněhové pokrývky
      kN/m3 – kilonewtonů na metr krychlový

Pro stanovení charakteristického zatížení sněhem na půdě Gk byla přijata průměrná hodnota objemové hmotnosti sněhu = 2,45 kN / m3 z celé země. Tato hodnota by měla být použita k určení jednotlivých případů zatížení sněhem.

Platí výše uvedené normy i pro starší zařízení?

Problém nastává právě u starších zařízení, u nichž nebyl vypracován plán odpratávání sněhu ze střech a sledování statického zatížení nebo nestanovuje přípustnou váhu, která může být na střechu uložena. V takové situaci by měl být rozhodující polský standard pro zatížení ve statických výpočtech PN-80 / B-02010, který umožňuje maximální hmotnost na 1 m2 povrchu střechy v jednotlivých sněhových zónách. I přes stanovení přípustných tlouštěk a zatížení, která mohou na střechách v jednotlivých sněhových pásmech být, je třeba je brát pouze jako ilustrativní informaci a rozhoduje se především na základě pevnosti struktury konkrétního objektu.

Kdo může odstraňovat sníh ze střech?

V souladu s vyhláškou ministra práce a sociální politiky ze dne 26. září 1997 je výškovou prací práce na povrchu nejméně 1,0 m nad úrovní podlahy nebo země a vyžaduje odbornou kvalifikaci a lékařské prohlídky. Pokud se tedy práce provádí na ploše větší než 1 m a naše střecha nemá žádné trvalé ochranné prvky proti pádu nebo není ze všech stran pokryta plnými stěnami do výšky nejméně 1,5 m, musíme si najmout lidé k provádění těchto prací nebo společnost s požadovanou kvalifikací pro práci ve výškách a lékařské prohlídky potvrzující schopnost těchto lidí pracovat.

O společnosti PROSPECT

Prospect je společnost, která provádí stavební a antikorozní práce s využitím profesionálního horolezeckého vybavení po celém Polsku. Prospect se specializuje na: odklízení sněhu a neustálé měření statického zatížení střech; oprava střešní krytiny; roční a pětileté technické kontroly; antikorozní ochrana ocelových a betonových konstrukcí; opravy ocelových a železobetonových konstrukcí, montáž a demontáž ocelových konstrukcí, technické znalosti komínů, GSM věží a stožárů; instalace a prodej systémů ochrany ptáků; stejně jako lakovny, továrny, estakády, sila; výstražné lakování GSM věží a komínů a protipožární lakování. Zaměstnanci společnosti Prospect mají lékařské prohlídky a školení vyžadované polským zákonem, které jim opravňuje k práci ve výškách, a také řadu dalších kvalifikací nezbytných pro profesionální provádění horolezeckých služeb a společnost má vybavení, které umožňuje práci v nejnáročnějších podmínkách.

Kontakt pro média:

Robert Noremberg

Tel.: +48 (22) 400 06 58

mob. +48 609 290 618

pr@renowacje.net.pl

Vidět víc

Práce ve výškách – pouze pro vybrané

Průvodce, jak předcházet stavebním katastrofám?

zobrazit všechny novinky